Cum a ajuns Digi într-un scandal considerabil cu pensii private

de: Andreea Cuzub
21 08. 2018
Digi Mobil SIM (2)

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că a declanșat o investigație în care este vizată compania Digi Communications.

Darius Vâlcov, fost ministru, consilier și om cu o condamnare la închisoare, a reușit cel puțin un atac cu efect la adresa administratorilor pilonului II de pensii. În urmă cu aproximativ trei săptămâni i-a acuzat pe administratorii de pensii private că au cumpărat acțiuni de la compania care controlează Digi Mobil și RCS-RDS, furnizori de servicii de telecomunicații și internet.

El susține că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni odată cu listarea Digi Communications la bursa din București. Atacul vine pe fondul scăderii prețului per acțiune. Astfel, compania listată la bursă a înregistrat într-un an o scădere de 18% (date din mai 2018), ceea ce înseamnă circa 800 de milioane de lei în capitalizare.

Anul acesta a fost și sub semnul unei decizii a PSD de-a elimina pilonul II de pensii și e foarte probabil ca atacul lui Vâlcov să vină în acest context. Vom afla mai multe în urma anchetei ASF.

O dezinformare e însă că trei milioane de români ar avea acțiuni la Digi, prin fondurile private de administrare a pensiilor. Desigur, nu, doar pentru că ai pensia privată la un fond și dacă acesta cumpărat acțiuni, nu înseamnă că ai și tu acțiuni.

Pentru Vâlcov este al treilea atac la adresa fondurilor private pentru pensii. Este, totodată, în concordanță cu ceea ce PSD a încercat să transmită în ceea ce privește pilonul II de pensii.

Acesta a spus însă că fondurile administrează 10 miliarde de euro și că percep comisioane uriașe, iar ceea ce ar face, prin achiziție de acțiuni Digi, ar fi fraudă. Vâlcov a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea acțiunilor Digi este de un leu și opt bani și dacă, într-adevăr, peste trei milioane de români au acțiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II).

Compania Digi Communications a reacționat la acuzațiile aduse printr-un comunicat de presă în care susține că respinge afirmațiile denigratoare. „Respingem afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român și constatăm că am devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare.

Societatea RCS-RDS a investit din 2010 până în prezent peste două miliarde de euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile. Digi a virat, în ultimii zece ani, peste un miliard de euro la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din țară”, a transmis compania.